Sadel Sadel osv

Hur kan man ha varit så dum innan egentligen? Att man inte har förstått hur viktigt det är att en sadel passar hästen. Man kan aldrig gå in i en hööks-butik och be någon av personalen om råd och åka hem med en sadel och säga "den ligger skapligt, det duger". HUR skulle ni känna om ni hade för små skor? Du pushar dig själv under joggingpasset med de skorna som personalen i Stadium-affären hade rekommenderat till dig. I varje steg du tar måste du begränsa dig för att inte tårna ska krampa, eller för att hälen inte ska skava. Nej, skämtåsido. Det är inte fören man verkligen råkar ut för något som man verkligen tvingas att öppna ögonen, det kan ni alla erkänna, att så är det. Man blundar för sadeln som klämmer i manken eller som tvingar hästen att springa med sänkt rygg, bara för att "den ligger skapligt, det är hästen som inte har fått motion på 2 dagar och är pigg". Jag har tänkt så, du har tänkt så NÅGONGÅNG. Det måste ni erkänna. Men om vi verkligen tar tag i detta då. Vad ska man tänka på? Hur ska man tänka?
 
"Bommen är den hårda stommen som en konventionell sadel sedan är byggd på och passar bommen inte hästens ryggkontur så hjälper det inte vilka paddar du än lägger under. Padarna flyttar bara felet till en annan plats på ryggen. Tänk dig själv en sko som inte passar: om skon trycker någonstans och du tar på dig en extra strumpa så trycker det bara ännu mer." - Citerat från Stallrunstorp
 
Okej, men om vi nu är osäkra på om sadeln passar hästen eller inte.. Vad kan man då tänka på i första hand?
Är hästen ung? Unghästar växer otroligt snabbt i perioder
Har hästen stått länge och ska sättas igång?
Har hästen varit igångsatt ett tag och bygger muskler?
Åldras hästen och ser inte lika välmusklad ut som i unga dagar?
 
Vilka symptom kan då en häst få med dåligt inpassad sadel?
"Inte tycker om att bli sadlad? Rusar mot hinder? Spänner/sänker ryggen och skjuter upp huvudet? Är dåligt musklad vid manke/rygg? Har ont i ryggen? Försöker slänga av dig? Har svårt att sätta under sig? Som spänner och knäpper av nacken? Som behöver värmas upp 15-20 minuter innan den är "ridbar"? Som har sadelgjordtvång?"
 
Sen är det självklart lika viktigt att sadeln passar dig. Man ska inte offra sig för hästen skull, men man ska heller inte offra hästen för din egen skull. Det måste vara "win-win" i det hela. Så om du känner några av dessa symptom här under, så kanske det är bäst att byta sadeln för din skull. Har du problem med..
"att hålla stilla skänklarna? Att hitta balansen? Att du hamnar i stolsits? Att du får ont "i" sittbenen? Att du får ont och till och med blöder i "fram"?"
 
Jag kan bara snabbt inflika att jag hade problem med samtliga av dessa symptom hos både mig själv och hos Luna när vi använde hennes gamla sadel. Allt är som bortblåst nu, jag har bättre balans, Luna är mer liksidig, jag har inte ont i sittbenen, Luna knäpper inte av nacken osv. Men om man nu bara snabbt vill kolla om sadeln ligger någorlunda bra hemma, utan experthjälp så kan det vara bra att kolla efter detta: Manken ska vara fri från sadeln 3-4 fingrar både åt sidan och uppåt. Sedan är det viktigt att kotutskotten går fria, så kanalen mellan panelerna ska alltså vara ca 4-5 fingrar bred. Och så måste sadeln absolut sluta innan sista revbenet. Om ni går in på Stallruntorps hemsida så hittar ni youtube-videos på hur man kontrollerar en sadel och mycket mer information. Annars kan ni se första avsnittet här nedanför och klicka vidare in på youtube via titeln:
 
 
P.s Det bästa man kan göra är att gå till en välkänd och välberyktad sadelmakare/sadelutprovare. Det var det bästa jag har gjort hittills med min utrustning och är så himla nöjd. Det ÄR värt alla pengar! D.s



Kommentera inlägget här:



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback